Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

26.04.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6704 sayılı 65  Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde  Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 17. Maddesi ile 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 3 üncü maddesinde yer alan “Sorumluluk sigortası” tanımı “Bu Kanunun 18 inci maddesiyle ihdas edilen zorunlu karayolu taşımacılık malî sorumluluk sigortasını” ifadesi kaldırılarak   “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen zorunlu mali sorumluluk sigortasını”  şekilde değiştirilmiş ve aynı Kanunun 17 nci, 18 inci, 19 uncu, 20 nci, 21 inci, 22 nci, 23 üncü, 24 üncü ve 25 inci maddeleri ile 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (ı) ve (i) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Komisyon raporunda değişiklik şu şekilde izah edilmiştir. "Sorumluluk sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda zorunlu mali sorumluluk sigortası olarak düzenlendiği için, aynı konuda mükerrer düzenlemenin ortadan kaldırılması amacıyla 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununda düzenleme yapılmaktadır"

Hemen akabinde Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğine 26/4/2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 28/A-1 maddesi eklenerek  4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında şehirlerarası ve uluslararası taşımacılık yapan araçlar için düzenlenen Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası poliçelerinin teminat limitleri,  Yönetmeliğin ekinde yer alan ilgili teminat limitlerinin iki katı olacak şekilde uygulanacağı düzenlenmiştir. . Bir başka anlatımla yönetmelik ile şehirler arası ve uluslar arası taşımacılık yapan araçlar için zorunlu mali sorumluluk limitleri iki katına çıkarılarak  karayolu taşıma sigortasının kaldırılması ile meydana gelen boşluk  giderilmiştir.

08.01.2018 tarihli Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin  48. maddesinde daha önceki yönetmelikte "Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası" yerine "2918 sayılı Kanunda tanımlanan zorunlu mali sorumluluk sigortası" şeklinde düzenleme yapılarak Karayolu Taşıma Kanununda ki değişikliklere uygun bir düzenleme yapılmıştır.

Yapılan bu değişikliklikle yolcu taşımacılığı yapan kişilerin şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılarının duraklamalar dahil olmak üzere yolcunun kalkış noktasından, varış noktasına kadar geçecek süre içinde meydana gelecek bir kaza nedeniyle yolcunun ölümü, yaralanması ya da eşyasının zarara uğramasından dolayı sorumluluklarını teminat limiti iki katına çıkan Karayolu Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası poliçe limiti kapsamında karşılayacaktır. 

Hüseyin Tuztaş

Yorumlar  

+1 #1 Bekir kaya 27-04-2016 18:00
Taşımacılık sigortasının kaldırılması kazazedelerin alabileceği toplam tazminat tutarını zorunlu trafik sigortası limitleri ile sınırlamıştır özellikle yolcu taşımacılığında zorunlu tutulan taşımacılık sigortası yerine tazmin edilecek limit artışı olmadan bu sigortanın kaidırılmış olması zamansız olmuştur
+1 #2 htuztas 27-04-2016 18:17
Bekir bey kesinlikle haklısınız.. Taşıma sigortası, zorunlu sigorta ve varsa ihtiyari mali mesuliyet sigortası ile zarar görenin zararı azami miktarda karşılanacak iken neden taşıma sigortası kaldırıldı anlayamadım.

Umarım taşımacılık işi yapanların mali mesuliyet sigorta limitleri yüksek tutulur..
#3 ERSOYDAN 14-12-2019 22:47
4925 sayılı Karayolu Taşıma kanunu’nun ,Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası’na ilişkin 18-26 maddeleri 6704 sayılı Torba Yasa’nın 17.maddesiyle yürürlükten kaldırılmış ise de onun yerine ,22.05.2016 gün 29719 sayılı RG de yayınlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 28/A maddesiyle, şehirlerarası ve uluslararası taşımacılık yapan araçlar için Zorunlu Mali Sorumluluk poliçelerinin güvence limitleri iki kat olacak biçimde düzenleme yapılmıştır.Amaç ve konuları farklı olduğundan yorumlarınıza katılıyorum.

Yorum Yapabilmek için Siteye Kayıt olmanız gereklidir.

Siteye Kayıt için Tıklayınız.