Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 
Ölümlü trafik kazaları ve bu kazalar neticesinde sigorta şirketlerinin ödemek zorunda oldukları bedeni tazminatlarının ödenmesi sürecinde Hazine Müsteşarlığı yeni kıstaslar getirmiştir. Bilindiği gibi daha önceleri şirketlerin ayırdıkları muallak hasar kalemleri içinde büyük yer tutmasına rağmen yargılamadaki sürelerin uzunlu nedeniyle birkaç yıl sonra hak sahibine ulaşan bu tutarların zamanında ödenmesi adaletin sağlanması için önem  arz etmektedir.
 
Trafik sigortalarında 620 bin TL ye çıkan yeni üst limitlerde yukarıdaki avans tutarının 300 bin TL olacağı göz önüne alınırsa sigorta şirketleri için bu dosyaların ödenmesi daha cazip bir hale gelecektir. Bunun için her ne kadar kanuna aykırı da olsa anlaşma yoluyla tazminat ödenmesi gündeme gelecektir. Halbuki sigortacılık sektöründe esas kural kişinin zararının tam olarak karşılanmasıdır. Anlaşma yoluyla belirlenecek olan tutar kişinin gerçek zararını karşılamıyorsa dava süreci her zaman kullanılabilir.
 
Zorunlu trafik sigortalarında 01.06 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan Trafik sigortası genel şartlarında Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi başlıklı B2 maddesinin 2/5 paragrafında (İncelemeler hasar ihbarı üzerine üç ay içinde tamamlanamamışsa; sigortacı, tazminattan mahsup edilmek üzere, tarafların mutabakatı veya anlaşmazlık hâlinde mahkemece yaptırılacak bilirkişi tespitlerine göre süratle tespit edilecek hasar miktarının en az yüzde ellisini avans olarak öder)
 
Hakim tarafından yaptırılacak olan tespitte belirlenecek olan avans tutarının derhal ödenmesi gerekecektir. Sigorta şirketlerinin bu tür avansı ödemek taraftarı olmayacağı açıktır. Bunun neticesinde İcra işlemi başlayacak ve süreç icraya yapılan itirazın iptali/ kaldırılması yollarıyla devam edecektir. Tutarın yüksekliği icra inkar tazminatını da beraberinde getireceğinden sigorta şirketleri için tazminatlarını zamanında ödemekten başka yol gözükmüyor. 
Hazine Müsteşarlığının  avans olayını genel şartlar içine eklemesi vatandaş adına önemli bir kazanım olmuştur. Her ne kadar bir çok hatalı yönü bulunsa da Hazine Müsteşarlığını bu hususta tebrik eder, vatandaş adına teşekkür ederiz. 
                                                           BEKİR KAYA

Yorumlar  

#1 htuztas 10-06-2016 11:22
Bekir bey önemli bir konuyu gündeme getirdiniz teşekkürler.. Yeni genel şartlar ile gelen yeniliklerin vurgulanması bilinmesi önemli..
#2 Konexper 11-06-2016 15:07
Kültür ve edebiyat sitesi Sevgi Pınarı zevkle takip ediyoruz. Bir vatandaş olarak; Komuoyunu aydınlatabilmek ve en önemlisi konu hakkında güzel insanlarımızı bilgilendirme hususu şahsım için bir asli görevdir.Her yönüyle çok faydalı gördüğüm bu sosyal paylaşım sitesini bizlere sunan başta Hüseyin Bey olmak üzere emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkürlerimi iletmek isterim. Saygılarımla,

Mahmut Tulan

Yorum Yapabilmek için Siteye Kayıt olmanız gereklidir.

Siteye Kayıt için Tıklayınız.